Slider

TERVEELLISTÄ ELÄMÄÄ AMERIKASSA (NOT)

31/10/2015


Mä oon nyt täysin rehellinen: terveellinen elämä rapakon takana on vaikeaa. Vaikka niihin tiettyihin elämäntapoihin tottuu kotona Suomessa, niin amerikkalaisessa kulttuurissa niiden ylläpitäminen on haastavaa. Nyt mä kerron sulle, miksi.Ruoka täällä on just sellaista kuin suomalaiset kuvitteleekin. Ennen tänne tuloa ajattelin, että amerikkalaiset elää pitsalla, ranskalaisilla ja hamppareilla, ja olin suurimmaksi osaksi täysin oikeassa. Ruokalassa on tarjolla pitsaa aamukymmenestä pitkälle iltaan ja jos kaikki muu ruoka sattuu loppumaan, niin pitsaan voi aina luottaa. Mulla on täysi meal plan, eli saan syödä koulun ruokalassa viikon aikana niin monta kertaa kuin huvittaa. Lisäksi planiin kuuluu 100 dollaria dining dollars -rahaa, joka käy kampuksen kahviloihin. Mun tapauksessa se kuluu siis Starbucksin chai tea latteihin. 

Amerikkalaisen ruoan lisäksi ruokalassa on kymmeniä muita vaihtoehtoja, kuten kiinalaista ruokaa, munakkaita, wrappeja, burritoja, make your own pasta, tietenkään jälkiruokatiskiä ja jäätelökoneita unohtamatta. Niin hienolta kuin se kuulostaakin, niin tässäkin on ongelmansa. Ensinnäkin oikeasti terveellisen vaihtoehdon löytäminen on vaikeaa, koska ruoissa on joko liikaa suolaa, sokeria tai rasvaa. Muun muassa keitetty parsakaali on välillä niin suolaista, että sitä ei pysty syömään ja välillä se on puoliraakaa. Toisekseen, vaikka vaihtoehtoja on paljon, niin ruokalaruokaan kyllästyy ajan mittaan.

Meillä on dormissa täysi keittiö, joten ruokaa voisi ihan hyvin laittaa itse. Se tuntuu kuitenkin vähän turhalta, koska meal planin arvo on 1 700 dollaria. ISEP-oppilaana mulla ei ollut edes mahdollisuutta jättää meal plania ottamatta, joten ruokalaruoalla kitkutetaan menemään. Aamupalan ja satunnaiset välipalat syön kotona, ja viikonloppuisin laitan joskus ruokaa itse. En kuitenkaan malta odottaa, että pääsen takaisin suomalaisen ruoan ääreen. (Makaronilaatikko, I miss you!)

Liikuntamahdollisuuksia Georgia Southern tarjoaa hyvin. Yliopistolla on lähes uusi, state of the art, Recreational Activity Center eli tuttavallisemmin RAC, josta löytyy kuntosalin lisäksi uimahalli, juoksuradat, kahdeksan koripallokenttää, wellness center, ryhmäliikuntastudiot, kiipeilyseinä, squash-hallit... RAC on vartin kävelymatkan päässä meiltä ja sinne pääsee kätevästi myös bussilla. Ainoa ongelma on, että RAC on täysin toisessa suunnassa kuin mun luennot ja meidän kaksi ruokalaa. Treenaamaan lähtemiseen täytyy siis laittaa ekstraenergiaa, että sinne saakka ikinä pääsee. Onneksi mulla on innokas kaveri, joka treenaa kuntosalilla ja raahaa mua aina välillä mukaan sinne.

Päivittäistä liikuntaa tulee harrastettua jonkun verran kävelyn muodossa. Suurin osa mun luennoista on noin vartin kävelymatkan päässä kampuksen toisella laidalla ja sinne raahaan itteni ja kirjat yleensä kahdesti päivässä. Lisäksi oon löytänyt  kampukselta kivan lenkkipolun, jota oon käynyt muutaman kerran pinkomassa. 

Liikunnan suhteen täällä on erinomaiset mahikset pysyä hyvässä kunnossa, mutta tosiaan tuo ruoka aiheuttaa haasteita. Terveellisempää ruokaa saisi aikaseksi itse kokkaamalla, mutta meal planin takia se ei tällä hetkellä ole kannattavaa. Lisäksi terveellinen ruoka on täällä kaupassa paljon kalliimpaa kuin roskaruoka tai esimerkiksi pakasteateriat. Niitä pakasteaterioita on muuten niin monta käytävää Walmartissa, että ihan pyörryttää!

Onko siellä ruutujen takana muita vaihtareita tai Amerikassa asustavia lukijoita? Miten te ylläpidätte terveellisiä elämäntapoja tässä roskaruoan valtaamassa maassa? 

No comments:

Post a Comment

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan