Slider

MONEY MONEY MONEY - MITÄ LUKUKAUSI AMERIKASSA MAKSAA?

31/08/2015


Ne jotka tuntevat mut paremmin, saattavat tietää, että säästäminen, budjetointi ja ylipäätään rahojen laskeminen (höhö, kuulostan Roope Ankalta!) on mun mielestä kivaa ja mielenkiintosta. Näille ihmisille ei siis varmaankaan tule yllätyksenä, että oon laskenut myös vaihtoon kuluneet rahat aika tarkkaan. Nyt on aika paljastaa teille kaikille, kuinka paljon sain sitten lopulta rahaa uppoamaan tähän meren takaiseen reissuun.


Ennen kuin mennään yksityiskohtiin, niin sanon sen verran, että tässä summassa on mukana ainoastaan ennen vaihtoa ostetut asiat. Kaiken tän päälle täytyy vielä elääkin jollain rahalla täällä Jenkkilässä, ostaa koulukirjat, reissata, ynnä muuta vastaavaa kivaa. Paluulennosta myös muutama sana: löysin jo ennen lähtöä Norwegianilta niin hyvän tarjouksen (JFK-HEL 292e +toinen matkalaukku ja istumapaikan valinta=vajaa 400e), että se kannatti ostaa. On jotenkin lohdullista tietää, milloin pääsee takaisin kotiin. 

Osa maksuista on maksettu dollareina, joten käänsin ne euroiksi ihan vaan googlen avulla.

Mutta, ne kulut tulee tässä:

TOEFL-kielitesti 202e
LPR-testi yliopistolla 40e
Passin uusiminen 44e
Passikuvat 20e
ISEP Vakuutus $375 = 345e
Housing Registration Fee $100 = 90e
Viisumikuvat 20e
Viisumi 152e
SEVIS-maksu $180 = 161e
Lento HEL-JFK 540e
Lento JFK-SAV 73e
A- ja B-hepatiittirokotteet yhteensä 250e
Keuhkokuvat TB-todistukseen 112e
Matkalaukku 223e
Jyyn jäsenmaksu lv. 2015-2016 117e
ISEP opiskelijavaihto sl 2015 2 700e
ISEP placement fee sl 2015 353e
Lentolippu JFK-HEL 400e

Yhteensä noin 5 840 euroa.

Vajaa kuusi tuhatta euroa meni siis ennen kuin pääsin lähellekään Yhdysvaltoja. Toki tosta summasta pystyy halutessaan karsimaan: kaikkien ei tarvitse uusia passia (mun oli pakko), ostaa uutta matkalaukkua (mulla ei ollut sellaista ollenkaan) tai ottaa hepatiittirokotuksia (nekin puuttui). Jo noilla säästää melkein 500 euroa. Lisäksi lennoissa pystyis ehkä vielä säästämään, jos olis todella taktinen. Ainakin mulla on sellanen fiilis, että oisin ehkä saanut ton menolennon HEL-JFK vielä jostain halvemmalla.

Isoin maksettava summa tossa listassa on itse vaihdon maksaminen eli 2 700 euroa, jonka maksoin Jyväskylän yliopistolle. Se kattaa lukukausimaksun, asumisen, meal planin ja muutamia muita pieniä juttuja täällä amerikkalaisessa yliopistossa. Samassa laskussa oli myös toi placement fee, joten heinäkuussa maksoin vaihtoa yhteensä yli 3 000 eurolla.

Vaihtoon lähteminen on kallista puuhaa ja rehellisesti sanoen, ilman viime vuonna tehtyjä työvuoroja ja tämän kesän kesätyötä, olis varmaan jäänyt lähtemättä. Mutta ainakin tähän saakka elämä Amerikassa on ollut ton summan arvosta, ihan helposti. Ja kun kuuntelee vaihtarikavereita ja niitä summia, jotka ne on joutuneet vaihdostaan maksamaan, tulee aika onnekas olo.

Jos mietit vaihtoon lähtemistä just tällä hetkellä, niin älä pelästy tota rahasummaa. Takaan, että lukukautta ulkomailla ei voi mitata rahassa. Ja vaikka mittaiskin, niin kaikki ne kokemukset on sen rahan arvoisia!

4 comments:

 1. Hyvä postaus! Vaikka lähinnä vaan hirvittää, jos siis pääsen itse lähtemään, kun nuo tulee omalle kohdalle. Noh, uskon myös kaiken tuon olevan varmasti sen arvoista!

  Hei ja postaustoive: Ajattelitko jatkaa siellä liikuntaa, millaisia liikuntaharrastusmahkuja siellä on? :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä se on kaikki sen arvosta! Ja kiitos ideasta, kirjottelenkin tosta varmaan mahdollisesti jo tän kuun aikana! :)

   Delete
 2. Löysin aivan sattumalta sun blogin, ja onneksi löysin! Supermielenkiintoista luettavaa. :) Itse Briteissä asuvana ja opiskelevana rakastan lukea muiden kokemuksia opiskelusta, elämästä ja kulttuurieroista.

  PS. Pennin venyttäminen, budjetointi ja omien varojen kuluttamisen seuraaminen on oikeasti mielenkiintoista! I feel you sister. :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi vitsit, kiitos! Jää ihmeessä seuraamaan. Ja ihanaa et joku muukin on tota mieltä! :D

   Delete

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan