Slider

AJATUKSIA AMERIKASTA

26/08/2015


Puolitoista viikkoa oikeaa opiskelua takana! Orientaatiosta selvittiin ja sitä seuranneesta flunssastakin parannuttiin, tosin hitaasti. Nyt jäljellä on enää ärsyttävän sinnikäs yskä, joka sekin onneksi helpottaa joka päivä vähän lisää.

Amerikkaan saapuessa en ehkä kokenut kunnollista kulttuurishokkia, mutta jonkinlaisen pläjäyksen päin kasvoja kuitenkin sain. Seuraavassa seitsemän todella randomia huomiota Amerikasta ja amerikkalaisista, jotka mun on vaan pakko jakaa teidän kanssa.Isot autot ja olematon julkinen liikenne

Mä olen jumissa Statesborossa. Täällä ei kulje minkäänlainen bussi eikä juna, ei siis mitään millä pääsisi pois tästä pikkukaupungista. Kampuksen sisällä kulkee bussi, mutta senkään pysäkki ei ole lähelläkään meidän dormia. Julkisten sijaan kaikilla on omat autot, joilla liikutaan lyhyinkin matka pisteestä A pisteeseen B. Jos kävelymatka on yli viisi minuuttia, amerikkalainen kulkee sen autolla.

Kaikki on just niin kuin elokuvissa

Nykissä on oikeasti keltaisia takseja, kaikki on oikeasti jättimäisen kokoista (esimerkiksi pienin maitopurkki on Valion jättipurkin kokoinen) ja kaikki on juuri niin kuin amerikkalaisissa leffoissa ja TV-sarjoissa näytetään. Se on jopa vähän huvittavaa, koska paljon amerikkalaisia sarjoja kattoneena tänne saapuminen oli vähän ku ois lavasteisiin astunu.

Kouluruoka on "pahaa"

Vaihtoehtoja koulun cafeteriassa on paljon, mutta ne ei vaihtele ollenkaan, eikä niistä helpolla löydä mitään terveellistä. Perinteiset pitsat ja hampparit on aina tarjolla, mutta joukosta löytyy myös sandwichejä, jotka jenkkien tapaan tehdään valkoisesta leivästä ja väliin tulee majoneesia ja pekonia. Luovuutta saa käyttää ihan tosissaan, että valikoimista saa kasattua itselleen edes jotenkin tasapainoisen lautasellisen ruokaa. Ja ruoan kanssa juodaan cokista, ofc.Me-henki on jopa ahdistavan hyvä

Koulun jalkapallojoukkueen (ja football on täällä siis jenkkifutista, ei socceria eli tavallista jalkapalloa) kannustaminen on lähes pakollista. Orientaation aikana joka paikassa toitotetaan, miten kaikki uudet opiskelijat on nyt osa yhteisöä, joka on täällä nimeltään Eagle Nation. Teemaväri on sininen ja ehkä nimestä voi päätellä, teemaeläin on kotka. Koululla on jopa oma elävä kotka, Freedom, joka lentää jalkapallostadionin yllä ennen jokaista kotipeliä (se on muuten valtava!).

Kokolattiamattoa joka paikassa!

Suomalaisena on tottunut puu- tai laattalattioihin, ja muovimattoon, mutta täällä kokolattiamatto on se juttu. Ja sen päällä kävellään kengät jalassa. Kengät jalassa mennään joka paikkaan ja mua itseasiassa ällöttää kävellä meidän asunnossa ilman kenkiä, koska sukista tulee niin likaset. (Sanoinko jo, että nää jutut on tosi random havaintoja?)Kursseilla on kovat odotukset, mutta matalat standardit

Viime viikolla kursseilla jaettiin syllabukset, eli nivaska papereita, joista löytyy kurssin aikataulu, lukemiset ja arvosteluperusteet. Niiden perusteella jännitin opiskelua aika paljon, koska tekemistä tuntu olevan paljon ja taso aika kova. Noh, tällä viikolla on tuntunut, että se ei ehkä ole ihan totta. Meidän News reporting and writing -kurssilla, joka on siis uutiskirjottamisen jatkokurssi, on opiskelijoita, jotka eivät eilen luennolla osanneet kirjoittaa 150 sanan perusuutista. Joten ehkä tästä selvitään.

Kotiläksyjä on samaan tapaan kuin lukiossa

Vaikka standardit saattaa olla vähän matalat, niin hommia silti riittää. Opettajat odottaa, että lukuläksyt jokaiselle luennolle on luettu ja pistareita saattaa olla jokaisella kurssilla joka viikko. Journalismin kursseilla pitää kaiken lisäksi saada aikaan juttuideoita, haastatteluja, nettisivuja, audiojuttuja, videoita... Työtaakkaa on enemmän kuin Suomessa, mutta onneks suurin osa tehtävistä on ihan kivoja.

Muuten elämä Statesborossa on alkanut asettua ihan mukavasti uomiinsa. Mulla on kasa postausideoita odottamassa toteuttamista, joten sisällön ei ainakaan hetken pitäisi loppua kesken. Kunhan vaan ehdin kirjottaa! Palataan taas viimeistään ensi viikolla, silloin saatan paljastaa kuinka paljon tää lysti on tähän mennessä maksanut. Ihanaa keskiviikkoa sulle! 

3 comments:

 1. Kivan näköistä ja mielenkiintoisen kuuloista siellä! Mä oon nyt viikon päästä lähdössä kans Jyväskylästä vaihtoon, Kanadaan tosin. Hauskaa päästä näkemään, pitääkö samat jutut paikkaansa silläkin puolella Pohjois-Amerikkaa, vähän kurssien työmäärä jännittää...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei ois kiva kuulla päteekö nämä jutut Kanadassa vai ei! Kanada oli mulla myös hakukohteena, joten senkin takia kiinnostaa. Kirjottelen juttua opiskelusta täällä ja myös työmäärästä seuraavien viikkojen aikana, mut näin ennakkoon, tekemistä on enemmän kuin Suomessa. Tsemppiä vaihtoon! :)

   Delete
 2. Aa joo, hauskaa! Mun blogi löytyy tästä ja sinne varmasti kirjoittelen opiskelu- ja muista fiiliksistä, kun pääsen perille ja kurssit alkaa. Kiva kuulla että lisää juttua on tulossa, jään ehdottomasti seurailemaan sun blogia - ja kiitos samoin! :)

  ReplyDelete

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan