Slider

VIISUMIHAASTATTELU - TURHAN TÄRKEETÄ

07/07/2015


Nyt seuraa viimein jatkoa Yhdysvaltojen viisumin hakemisesta kertovaan postaukseen. Kävin itse viisumihaastattelussa kesäkuun puolivälissä ja vaikka jenkkien järjestelmissä olikin ennen juhannusta jotain häikkää, niin passi ja siihen liimattu viisumi tulivat mulle postissa kolmen viikon kuluessa eli hyvissä ajoin ennen lähtöä!


Viisumihaastatteluun tarvii mukaan ison nipun papereita, kuten:
 • passin
 • viisumikuvat
 • DS-2019 -lomakkeen
 • DS-160 -lomakkeen varmistussivun
 • SEVIS-maksukuitin
 • MRV-kuitin (eli kuitti viisumimaksusta)
 • J-1 No objection letter
 • yliopiston hyväksymiskirjeen/kotiyliopiston todistuksen, että on mukana vaihto-ohjelmassa
 • varallisuustodistuksen
 • todistuksen vakuutuksesta (ainakin ISEP-ohjelmassa)
Passin pitää olla voimassa ainakin 6 kuukautta vaihdosta tulon jälkeen ja viisumikuvat kannattaa käydä ottamassa valokuvaajalla. DS-2019 -lomakkeen ja J-1 no objection letterin lähettää vastaanottava yliopisto ja DS-160 -lomakkeen täytät itse viisumihaun aikana. SEVIS-maksu maksetaan, jos aikoo opiskella Jenkeissä ja se on (viisumista riippuen, itselläni J1) tällä hetkellä noin 160 euroa. MRV-kuitti (machine readable visa) on viisumimaksusta (152 euroa) saatu kuitti. Lisäksi haastiksessa pitää olla mukana yliopiston hyväksymiskirje. 

Varallisuustodistuksen saa omasta pankista pyytämällä. Se on siis periaatteessa vain tiliote, jonka pankki on allekirjoittanut. Ne haluaa haastattelussa tietää, että sulla on varaa elättää itsesi Yhdysvalloissa ja tulla viisumin loppumisajankohdan jälkeen kotiin. Mulla oli pankin paperin lisäksi mukana vanhempien allekirjoittama paperi, jossa luki, että ne sitoutuu siirtämään mulle tietyn summan rahaa, jos multa loppuu varat ja todistus, että saan yliopistolta apurahan vaihtoa varten. Myös esimerkiksi kesätyösopimuksella voi todistaa, että palkkatuloja on tulossa vielä ennen vaihdon alkua. Vakuutusasiasta en ole varma muiden vaihto-ohjelmien kohdalla, mutta meitä neuvottiin ISEPistä ottamaan haastatteluun mukaan myös kopio vakuutuksesta, joka on pakollinen kaikille ohjelmaan osallistuville.

Kun kaikki edellisessä postauksessa kuvailemani paperisota on käyty läpi ja olet varma, että sulla on myös kaikki yllä luettelemani paperit, pääset varaamaan itsellesi haastatteluajan Yhdysvaltojen Helsingin suurlähetystöön. Suurlähetystö sijaitsee Kaivopuistossa, minne pääsee helposti esimerkiksi ratikalla rautatieasemalta. Oma haastatteluaikani oli puoli yhdeksältä aamulla, mikä tarkoitti, että lähdin Kouvolasta puoli seitsemän aikaan kohti Helsinkiä. Juna oli hieman ennen kahdeksaa Helsingissä, mistä hyppäsin ratikkaan ja saavuin Kaivopuistoon hyvissä ajoin eli noin kello 8.10.

Ensin jonotettiin lähetystön ulkopuolella puolisen tuntia. Passi annettiin virkailijalle, minkä jälkeen mentiin turvatarkastuksen läpi yksitellen. Meininki oli aika samanlaista kuin lentokoneeseen mennessä. Lähetystöön saa ottaa mukaan vain pakolliset haastatteluun tuotavat paperit ja muut tavarat jätetään säilöön. Tarkastuksessa pitää myö ottaa laukusta pois kaikki elektroniikka. Vartija saattaa sut jokaiselta ovelta ovelle, eikä minnekään saa mennä yksin. 

Turvatarkastuksesta siirrytään seuraavaan odotushuoneeseen, jossa otetaan numerolappu. Siinä vaiheessa sun pitää tietää, millaista viisumia olet hakemassa: immigrant vai non-immigrant. Turvallisuustyypit, jotka sua alkuvaiheessa saattaa joka paikkaan, ei tiedä viisumiasioista mitään, joten sun pitää itse olla selvillä, millaista viisumia oot menossa anomaan. Opiskelijaviisumit on yleensä non-immigrant-luokkaa. 

Siinä sitten odotellaan taas jonkun aikaa, kunnes pääset ensimmäiselle tiskille asioimaan. Virkailija ottaa sulta paperit, jonka jälkeen pääsee odottamaan lisää. Seuraavalla tiskillä sulta otetaan sormenjäljet skannerilla ja jälleen odotetaan. Kolmannella tiskillä edessä on "haastattelu". Kaikki muut tyypit ovat tähän mennessä puhuneet suomea, mutta viimeisen kanssa puhutaan englantia. Multa kysyttiin tässä niin sanotussa haastattelussa, että olenko vaihdossa jouluun asti, menenkö opiskelijana vai tutkijana ja olenko menossa Georgiaan. Vaihdoin virkailijan kanssa varmaan yhteensä viisi sanaa, kunnes se sanoi, että mun hakemus on hyväksytty ja viisumi tulee postissa viikon kuluessa.

Koko hommaan kului yhteensä lähes puolitoista tuntia lähetystössä, koska odottamista oli niin paljon. Jos sattuu pääsemään ensimmäisenä lähetystöön sisään aamulla, voi sieltä selvitä jopa 20 minuutissa. Itselläni meni kuitenkin lähemmäs pari tuntia.

Viisumi tuli maksamaan lopulta...
 • MRV-maksu 152 euroa
 • SEVIS-maksu 161 euroa
 • Viisumikuvat 20 euroa
 • Junamatkat, ratikka ja ruokaa Helsingissä, noin 50 euroa
 ... yhteensä 383 euroa.

Kaikki hokee tätä mulle ja mä hoen nyt teille: Se on sen arvoista. Kuukausi lähtöön, iik!

Jos sulla on kokemuksia tai jotain kysyttävää, niin huutele kommenteissa tai somessa, juttelen mielelläni näistä jutuista vaihtoonlähtijöiden/sitä harkitsevien kanssa! :-)

2 comments:

 1. Moi! Törmäsin sun blogiin googlailemalla näiden infojen perässä. Susta oli rutkasti enemmä hyötyä ku suurlähetystöstä! Kiitos siitä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kivaa, jos musta on ollut apua! Tsemiä viisumin hakemiseen :)

   Delete

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan