Slider

OPISKELIJA, NÄIN RAHOITAT VAIHTOSI

14/07/2015


Ulkomailla opiskeleminen, ainakin Euroopan ulkopuolella, on kallista. Mitä sitä turhaan kaunistelemaan, sillä rahaa vaihtoon saa uppoamaan tonnin jos toisenkin. Omalta osaltani vaihto Yhdysvalloissa on jo näin ennen lähtöä maksanut hieman yli 5 000 euroa ja lähtöön on vielä jokunen viikko aikaa. Postaan vielä ennen lähtöä koosteen siitä, mihin kaikkeen rahaa on kulunut!Summa kuulostaa isolta, mutta oikeasti se koostuu vain muutamasta isommasta menoerästä ja monista pienistä. Sen saa kasaan kovalla työllä ja säästämisellä, ja aina kannattaa kysyä rahallista apua vähän joka suunnasta. Seuraavassa vinkkejä, mistä varoja kannattaa alkaa keräämään.

1 - Säästä kesätyörahat
Mulla on säästössä kesätyörahoja kahdelta kesältä sen vuoksi, että tein säännöllisen epäsäännöllisesti töitä koko viime talven ajalla. Lyhyilläkin lomapätkillä koulusta otin tarjotut vuorot vastaan ja pistin rahat säästöön. 

2 - Koululta saa yleensä apurahaa
Meillä jokainen vaihtoonlähtijä saa apurahan, jonka suuruus riippuu kohdemaasta. ISEP-vaihtoon lähtevä saa vajaat 1 500 euroa käytettäväksi vaihdon kustannuksiin. Sillä maksaa esimerkiksi lennot kohteeseen ja takaisin, ja vähän jotain muuta

3 - Hae muutakin apurahaa
Apurahamahiksia kannattaa googlata ja hyödyntää niin paljon kuin mahdollista. Myönnettävien avustusten ehdoista kannattaa kuitenkin tarkistaa, että voit saada samaan "projektiin", siis vaihtoon, rahaa jostakin muualtakin. usein hakulomakkeessa kysytään, avustaako jokin muukin taho sinua. Jos tietty hakuaika livahtaa ophi, ei hätää, kannattaa aina tsekata apurahan käyttöehdot, koska usein esimerkiksi keväällä myönnettävä apuraha kelpaa edellisen syksyn kustannuksiin. Täsmävinkki: Kouvolassa Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiö jakaa apurahaa yleensä vaihto-opiskelun matkakuluihin.

4 - Tarkista, voitko saada stipendin vaihtoyliopistosta
Joillain amerikkalaisilla yliopistoilla on stipendiohjelma myös ulkomaisille opiskelijoille. Ehdot ja summat vaihtelevat paljon ja joidenkin yliopistojen stipendit ovat pelkästään kokonaista tutkintoa suorittaville opiskelijoille. Silti, kannattaa aktiivisesti etsiä vaihtoehtoja, jos rahat meinaavat loppua.

5 - Ethän unohda: opintotuki ja -laina
Saat opintotukea aivan normaalisti Kelalta, kunhan osoitat, että vaihto kuuluu opintoihisi ja suoritat riittävän määrän opintopisteitä myös ulkomailla. Ulkomailla suoritettaviin opintoihin saa isompaa opintolainaa, joten elämisen helpottamiseksi sen nostamista kannattaa ehdottomasti harkita.

Vaihtojaksolle kertyy hintaa, mutta hei, uskon, että se tulee olemaan aivan huikea kokemus. Kokemukset ja niistä muodostuvat muistot on asioita joihin mä haluan panostaa, joten mua ei harmita käyttää rahaa vaihtoon. Jos sulla on joku hyvä vinkki, miten vaihtokassaa saa kartutettua, niin jaa se ihmeessä kommenteissa!

No comments:

Post a Comment

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan