Slider

YHDYSVALTOJEN VIISUMIN HAKEMINEN

22/06/2015


Tuntuu melkein pahalta julkaista postaus tällasella otsikolla, niinku en keksisi mitään luovempaa! Tarkotuksena on kuitenkin, että joku muukin hyötyisi tästä postauksesta, joten kryptiset otsikot saa nyt jäädä. Aion kirjottaa seuraavaksi Yhdysvaltojen viisumin hakuprosessista nimenomaan vaihto-opiskelijan näkökulmasta. Myöhemmin kirjotan vielä viisumihaastattelusta erikseen.


Olisi vähättelyä sanoa, että prosessi oli pelkästään hermoja raastava. Se koettelee kärsivällisyyttä ja testaa hakijan sinnikkyyttä ihan samalla tavalla kuin itse vaihtohaku. Paperisota tuntui jossain vaiheessa loputtomalta ja rahaakin upposi ihan kiitettävästi.

Prosessi alkaa odottamisella. Jotta voit aloittaa viisumin hakemisen, sun pitää saada vaihtoyliopistosta DS-2019-lomake, jonka tulemisessa saattaa kestää useita viikkoja. Sain omani vasta kesäkuun alussa, minkä takia mua alkoi jo vähän kuumottelemaan, että ehdinhän saada viisumin. 

DS-2019:n saavuttua, voit alkaa täyttää itse viisumihakemusta internetissä. DS-160-lomakkeessa kysytään perustietoja sinusta ja perheestäsi, koulutuksestasi ja siitä, mitä menet Yhdysvaltoihin tekemään. Lisäksi saat rastittaa noin neljäänkymmeneen kohtaan, ettet ole terroristi, halua myydä itseäsi etkä elimiäsi etkä salakuljeta lapsia laittomasti maahan. Kysymypatteriston alussa vielä nauratti, mutta viimeisten kohdalla alkoi jo hieman ärsyttämään. DS-160:n täyttämiseen kannattaa varata aikaa. Itse käytin viisumiasioiden hoitamiseen yhdestä illasta kolmisen tuntia, joista iso osa kului DS-160:n täyttämiseen. Lomakkeesta pitää tulostaa varmistussivu mukaan haastatteluun.

Viisumia varten tarvitaan myös passikuvan kaltainen viisumikuva. Viisumikuvan voi ladata viisumisivun kautta jo valmiiksi sähköisessä muodossa järjestelmään. Viisumikuva ei ole sama asia kuin passikuva, joten kannattaa turvautua valokuvaamon apuun tässä. He tietävät kyllä, millainen kuva pitää olla, jotta se kelpaa viisumiin. Ohjeena on, että kuvan pitää olla 5x5cm kokoinen. Se otetaan hieman laajemmalla rajauksella kuin passikuva. Jos kuvan lataaminen järestelmään ei onnistu, voi kuvat ottaa myös paperisina mukaan viisumihaastatteluun.

Kun DS-160 on täytetty, pääset maksamaan viisumisi. Opiskelijaviisumin hinta on tällä hetkellä noin 150 euroa. Tarvitset maksusta kuitin, joka sekin pitää ottaa mukaan haastatteluun. Lisäksi opiskelijan pitää maksaa SEVIS-maksu, joka oikeuttaa opiskelemaan Yhdyvalloissa.SEVIS-maksu on tällä hetkellä 180 dollaria eli hieman yli 160 euroa. Koko viisumi tuli siis maksamaan minulle 310 euroa plus matkat ja ruoat haastattelureissulta ja viisumikuvien ottaminen.

Hakuvaiheessa kaikki mahdolliset tunnistenumerot kannattaa ottaa itselleen ylös, jotta hakemusta pääsee halutessaan muuttamaan/jatkamaan, ja jotta pääsee lopulta varaamaan haastatteluajan. Maksujen maksamisen kanssa kannattaa olla tarkkana, etä syöttää nettipankkiin oikeat summat ja muistaa aina tallentaa kuitin jokaisesta maksusta. Molempien maksujen maksaminen oli omasta mielestäni vähän hankalaa ja epäselvää, mutta siihen saattoi tietty vaikuttaa oma väsynyt mielentilakin...

Kaiken kaikkiaan viisumin saaminen vaatii kärsivällisyyttä ja istumalihaksia. Jos oot lähdössä vaihtoon ja haluat jutella näistä jutuista, niin mulle saa aina tulla juttelemaan vaikka kommenttiboksissa, sähköpostilla tai twitterissä. Myöhemmin vielä lisää juttua itse viisumihaastattelusta, joka oli aikamoinen show sekin. 

Stay awesome, ihanaa maanantaita!

2 comments:

  1. Huh, odotan jo innolla omaa urakkaani. Tästä tekstistä on kuitenkin varmasti apua, kiitos siitä! Ehkä se vaihto on kaiken tuon (ja miljoonan muun asian) arvoista :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. On se sen arvoista, vaikka vähän meinasi hermo mennäkin! Toivottavasti tää auttaa sua, kun aika tulee :)

      Delete

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan