Slider

KIASMA: ROBERT MAPPLETHORPE

02/06/2015

 photo mapplethorpe_zpsfoer438o.jpg

Käytiin äidin kanssa pienellä visiitillä Helsingissä viime torstaina. Edellisestä vierailusta pääkaupunkiin on jo jonkin aikaa, joten mulla oli fiilikset ihan kuin olisi ulkomaille lähtenyt. Äiti halusi lähteä vaan lorvimaan kaupungille, mutta ehdotin, että tehdään reissusta osittain kulttuurimatka. Käytiin katsomassa mua jo jonkun aikaa houkutellut Robert Mapplethorpen näyttely Kiasmassa.


Mietin hetken jos toisenkin, että haluanko juuri sitä kyseistä näyttelyä mennä katsomaan äidin kanssa. Tiesin etukäteen, millaisia valokuvia retrospektiivi sisältää ja toivoin tosissani Kiasmaan astuessani, että kokemuksesta ei tulisi mulle eikä äidille kovin kiusallinen. Eikä siitä tullut.

Robert Mapplethorpe kuuluu siihen valokuvataiteen osaan, joka jokaisen vähänkään valveutuneen valokuvausharrastajan pitää tietää. Mapplethorpe kuvasi suurimmaksi osaksi 1970- ja 1980-luvuilla New Yorkissa. Hän kuvasi usein homoja ja suuri osa näistä kuvista on eroottisesti latautuneita. Kiasman näyttelyssä kuratointi oli tehty hyvällä maulla, sillä vaikka osa otoksista oli hieman (hyvällä tavalla) häiritseviä, ei niissä kuitenkaan menty mauttomuuksiin. Mapplethorpen terävin kärki jäi ehkä jopa puuttumaan, sillä näyttelyssä ei ollut esillä valokuvaajan sadomasokistisimpia teoksia. 

Näyttelyssä oli K18-alue, joka sisälsi seksuaalista kuvastoa, mutta se sisälsi myös kauniita rakkaudenosoituksia. Mietin kuvia katsellessani, niin kuin Hesarin toimittajakin, että ei kai kahden miehen halauksessa ole enää vuonna 2015 mitään outoa eikä väärää?

 photo mapplethorpe3_zpsefgrffia.jpg

Esillä on Mapplethorpen valokuvia koko hänen uransa ajalta. Varsinkin hänen uransa alkupuolella ottamansa polaroid-kuvat olivat mielenkiintoista kaseltavaa, sillä siihen aikaan filmi oli kallista ja yhteen rullaan mahtui vain kymmenisen kuvaa. Polaroidit olivat sinänsä hauskaa katseltavaa, koska niitä joutui osittain tihrustamaan todella läheltä, jotta niistä sai selvää. Näyttelyyn oli valittu mukaan myös omaa silmääni miellyttävä kokoelma julkisuuden henkilöistä otettuja potretteja. Joukosta saattoi bongata muun muassa Richard Geren, Yoko Onon ja Ison Arskan.


Kaiken kaikkiaan näyttely oli ehdottomasti tutustumisen arvoinen ja herätti paljon keskustelua. Vitsailtiin äidin kanssa, että näyttelyn jälkeen kaksimielisiä asioita näkyi kyllä vähän joka paikassa. Kahdeksan euron opiskelijalipulla näki valtavasti kutkuttavia valokuvia ja sai uutta ajateltavaa. Näyttely on esillä Kiasmassa 13.9. saakka.

No comments:

Post a Comment

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan