Slider

SUNDAY THOUGHTS: GETTING OUT OF YOUR COMFORT ZONE

31/05/2015


Epämiellyttävien asioiden tekeminen on, no - epämiellyttävää. Omalta mukavuusalueelta poistuminen on vaikeaa ja se vaatii itseltä jatkuvaa tsemppaamista ja uskallusta tehdä jotakin uutta. Olen viime aikoina kamppaillut paljon sen kanssa, mitä uskallan ja haluan tehdä ja miettinyt myös, onko se kaikki vaiva lopulta niiden kokemuksien arvoista.


Tuleva kesä urheilutoimittajana on mulle ihan selkeästi tällainen kynnys. Oon niin kaukana mun omalta mukavuusalueelta kuin vaan mahdollista. Kirjotin viime kesänä kulttuurijuttuja, jotka on aiheiltaan kevyitä ja usein varsin positiivisia. Sanaston kanssa ei ollut ongelmia, koska ei tarvinnut hallita esimerkiksi lajeihin kuuluvaa termistöä. Toisin on urheilussa.

Ekoja urheilutoimituksen iltavuoroja tehdessä viime syksynä mulla oli lähes koko ajan pissat housussa ja pelko perseessä. Työkulttuuri noiden kahden toimituksen välillä on erilainen, ja tuntuu, että vastuun taakkakin on ihan toista luokkaa. Nyt vuoden aikana tekemiseen on tullut jo jonkin verran rutiinia, eikä esimerkiksi deadlinen kanssa työskenteleminen kuumota enää yhtään niin paljon kuin alussa.

 photo IMG_8953_zpstnwdxkzd.jpg

Oon luonteeltani sellanen ihminen, että uudet asiat jännittää mua siihen pisteeseen saakka, että teen niistä mörköjä itselleni. Silti en hetkeäkään epäröinyt, kun mulle tarjottiin mahdollisuutta työskennellä kesän ajan urheilutoimittajana. Tämä työ on jälleen yksi askel kohti mun unelmaduunia ja sen takia olen valmis vaikka istumaan sateessa katsomassa jalkapalloa. Unelmat ja niiden jahtaaminen on asia, joka loppujen lopulta karkottaa sen pelon, jonka olen itse itselleni omassa mielessäni luonut.

Ensi kesästä tulee seikkailujen kesä ammatillisessa mielessä. Edessä on rankkaa duunia ja aika varmasti myös noloja mokia. Oon innokas penkkiurheilija ja osaan tarvittaessa konsultoida niin Googlea kuin muita urheilutietäjiäkin. Toivon, että nää ominaisuudet pelastaa mut juttuja kirjoittaessa.

 photo IMG_9041_zpsqnbrnyb0.jpg

Amerikkaan lähteminen on toinen asia, jota jännitän todella paljon. Lähden monien tuhansien kilometrien päähän kotoa, ja taakse jää niin perhe kuin poikaystäväkin. Kieli vaihtuu englanniksi ja vaikka kuinka tiedän osaavani sitä, silti mua jännittää, miten selviän esimerkiksi niin sanotuista "virallisista" jutuista vieraalla kielellä. Silti näiden ajatusten seassa pyörii järjetön riemu ja innostus, koska MÄ LÄHDEN AMERIKKAAN. Miten siistiä se on?! Ihan sairaan!

Vaihtolukukausi Jenkkilässä on mulle dream come true ja urheilutoimittajan pestin ohella tärkeä edistysaskel mun tulevaisuudensuunnitelmia ajatellen. Uskon, että vaihdolla on positiivisia vaikutuksia mun opintoihin Suomessa, ja myös että ulkomailla vietetty ajanjakso näyttää hyvältä mun papereissa maisterivaihetta ajatellen.

 photo IMG_9049_zpseedve9at.jpg

Kuten ehkä saatoit jo huomata, edellä kuvailemani asiat jännittää mua ihan kamalasti, mutta se mitä saan niistä irti, korvaa kaiken niiden aiheuttaman stressin. Ajatukset tulevaisuudesta saa mut tekemään asioita, jotka saattaisin jättää muutoin tekemättä. Sovellan tätä tekniikkaa ihan pieniinkin ei-niin-kivoihin asioihin: "Kun nyt täytän tiskikoneen, voin illalla katsoa jakson jotain sarjaa". Näissä niin sanotusti isommissa tilanteissa mantra menisi näin: "Kun nyt teen mahdollisimman hyvin hommia kesällä, musta tulee parempi toimittaja".

Kaiken kaikkiaan, jos et ikinä uskalla tehdä mitään, mikä jännittää tai pelottaa sua, et sä ikinä tule saamaan sellaisia kokemuksia, joita voit vanhana muistella hymy huulilla. Uskon, että näistä kokemuksista tulee niitä parhaita muistoja ja sen takia kaikki tää jännitys ja stressaaminen on sen arvoista. Tuun aina laittamaan itteni epämiellyttäviin tilanteisiin. Laita säkin ittes! Huomaat, että se on sen arvoista.

ps. Kuvat torstaiselta Helsingin reissulta äidin kanssa. Käytiin mm. katsomassa Robert Mapplethorpen näyttely Kiasmassa. Siitä tulossa lisää ens viikolla!

/This post is a first piece of a series called Sunday Thoughts. You can read more about the series here.

Click 'Read More' for English version.

Getting out of your comfort zone is hard. You need to pep yourself constantly and above all, you need to have the courage to do things you have never done before for the first time. I've been struggling with this lately and kept thinking about the things I want to do and whether I am brave enough to do them or not. I've also thought if all these uncomfortable situations are really worth my time.

The upcoming summer is denfinitely going to be a hard one for me. I am starting a new job as a sports journalist and it's totally out of my professional comfort zone. I have a keen interest on sports but writing about the stuff is a whole different thing. Last summer I wrote pieces for culture that were really just happy and positive things to write.

When I first stepped into sports journalism I was only 17-years-old. I worked as an assistant in our local newspaper and everything was new and exciting. Now I'm going to work in the same paper with the same people but only as a summer trainee. And again everything is new and exciting. But I'm scared as hell.

With becoming a summer trainee comes responsibility, especially when it's my second summer in the same paper. Next summer is going to be frightening, I am going to make mistakes and I'm going to learn from them. I only hope that my willingness to learn is going to save me and I am not going to make a complete fool of myself.

With all these thoughts and doubts about myself and my abilities as a journalist I came to a conclusion. If you never do anything that scares the shit out of you, you'll never have things you can be proud of when you're old. I believe that putting myself out there will be worth it in the end: I will develop new skills and meet interesting people and that's what's fun about this job. I hope that you go out of your comfort zone too. It can make you wonders.

No comments:

Post a Comment

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan