Slider

TOEFL - KIELITAIDON MITTARI VAI KALLISTA KURAA?

17/02/2015


Kävin viime lauantaina tekemässä Helsingissä TOEFL eli Test of English as a Foreign Language -testin, joka vaaditaan vaihtoa varten. Osaan hakukohteista ISEP-ohjelmassa voi hakea pelkästään yliopistolla suoritettavan LPR-testin tuloksella, mutta läheskään kaikki yliopistot rapakon takana eivät kyseistä tulosta hyväksy, vaan vaativat ns. "virallisen testin". Siipä sitä varten on tehtävä TOEFL.


En alun perinkään suhtautunut koko testiin kovinkaan suopeasti, sillä jo testiajankohdan varaaminen aiheutti ongelmia. Varasin testiaikaa joulukuun alkupuolella ja aika olisi pitänyt saada tammikuun alkuun. Kuten arvata saattaa, vapaita aikoja ei ollut ennen helmikuuta. Muutaman yliopiston suuntaan lähettämäni paniikkisähköpostin jälkeen sain tietää, että vaihtoon lähteminen onnistuu vaikken pääse testiin tammikuussa. Sain ajan helmikuun puoleen väliin, ystävänpäivälle. Koko varausprosessi oli ärsyttävä, koska vapaita aikoja ei ollut, eikä testiä pystynyt maksamaan Visa Electronilla eikä verkkopankissa. Isän luottokorttia siis lainaamaan.

Ennen testiä latasin ETS:n (järjestävä taho) sivuilta ilmaisen harjoittelupaketin, jonka tein kerran. Testi vaikutti aika samanlaiselta kuin englannin ylioppilaskirjoitukset. Uutta oli ainoastaan puheosio, jota jännitin etukäteen eniten. Testiä voi harjoitella "samplereiden" avulla, joita voi ladata edellä mainitulta verkkosivulta. Ne kuitenkin maksaa 20-50 euroa, ja jos englantia osaa jonkun verran. niin omasta mielestäni niihin ei kannata rahaa tuhlata. Ilmaisella paketilla pärjää oikein hyvin.

Testin voi tehdä ainoastaan Helsingissä ja se maksaa hieman päälle 200 euroa. (Itselläni on tähän mennessä kulunut kielitesteihin noin 250 euroa.) Testi kestää neljä tuntia ja se testaa luetunymmärtämistä, kuullunymmärtämistä, puhumista ja kirjoittamista. Kahden ensimmäisen osan jälkeen on kymmenen minuutin tauko, jonka aikana ehtii esimerkiksi syödä eväitä. 

Eniten ylioppilaskirjoituksista eroava osuus on puhuminen. Testissä puhutaan tietokoneelle, joka esittää sarjan kysymyksiä. Tehtävissä pitää myös osata yhdistellä tietoa luetusta ja kuullusta ja tiivistää asioita paljon. Puhetilanteessa ympärillä oli 20 muuta ihmistä tekemässä samaa testiä ja vastaamassa samoihin kysymyksiin. Kuulokkeet olivat hunosti äänieristetyt, joten niistä kuulee selkeästi läpi, mitä vieruskaveri vastaa. Jos keskittyminen herpaantuu, voi koko kysymys mennä pieleen.

Testi oli kallis, eikä sen varaaminen ollut kovinkaan helppoa. Koko prosessiin liittyvät "turvatoimet", kuten henkilöllisyyden todistaminen joka käänteessä (testauspaikassa mihinkään ei saa mennä ilman passia), olivat rasittavia ja tuntuivat turhalta tärkeilyltä. Testitila oli pieni ja jokainen ympärillä oleva ääni kuului kuulokkeiden läpi. Omaa rauhaa ei ollut. Toivottavasti en joudu tekemään TOEFL-testiä uudestaan, koska koko kokemus oli vaan niin rasittava.

Seuraavassa postauksessa aion esitellä muutamia hakukohteitani Yhdysvalloista, stay tuned! Ja jos teillä on mitään kokemuksia TOEFLista, niin kuulisin niitä mielläni. :)

2 comments:

  1. Kelpaako niille vaan toi TOEFL? Ja haluaako ne jotain tiettyjä arvosanoja, vai haluaako ne vaan tietää vaihtareiden englannin kielen tason? Brittein yliopistot joskus pyytää hakijoita tekemään IELTS-testin, joka käsittääkseni on aika paljon edullisempi. Siitä onneksi yleensä vissiin pystyy puhumaan itsensä ulos, eikä munkaan onneksi sitä tarvinnut tehdä. Toivottavasti sun testi meni hyvin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaikkiin yliopistoihin käy TOEFL, IELTS kelpaa vaan joihinki ja siks on paljon hyödyllisempää tehä TOEFL. 200 euroa testistä on kyllä aika paljon ja ostovaiheessa se kyllä kirpas jonkun verran. Ja riippuu ihan yliopistosta, että minkälaiset pisteet sieltä pitää saada. TOEFLin maksimit on muistaakseni 110 pistettä ja alimmat rajat liikkuu jossain 60 pisteen tienoilla, ylimmät jossain 90:ssä. Ja mie toivon samaa, tuloksissa kestää kaks viikkoa. :)

      Delete

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan