Slider

YLIOPISTOTASON JOURNALISMIA?

22/02/2015


Kevään haku korkeakouluihin on ihan ovella ja moni miettii tässä kohtaa vuotta, mitä lähtisi opiskelemaan ja minne. Ajattelin kertoa hieman omista opinnoistani, jos kiinnostaa, miten journalismia opiskellaan yliopistossa ja millaista se on.Journalismia voi siis opiskella Suomessa korkea-asteella kahdessa yliopistossa, Tampereella ja Jyväskylässä. Helsingin yliopistossa aineen nimi on yleisemmin viestintä. Amk-opintoja löytyy muistaakseni Turusta, Vaasasta, Helsingistä ja Oulusta. Viestintä on aika suosittu ala eli vuosittain hakijoita on paljon. Hain omana vuonnani eli 2013 Tampereelle, Jyväskylään ja Turkuun. Tampereelle on vuosittain noin 1200 hakijaa, sisään pääsee 65. Jyväskylässä samat luvut on 600 ja 15-20 ja Turussa 800 ja 25. Sisäänpääsyprosentti on siis aika pieni, muttei mikään mahdoton.

Itse opiskelen Jyväskylässä tällä hetkellä toista vuotta ja olen ollut ensimmäisestä syksystä lähtien ollut sitä mieltä, että journalismi on mun ala. Opinnot on hyvin käytännönläheisiä, vaikka mukana on myös sitä akateemista löpinää. Ensimmäisenä vuonna opeteltiin printin, radion ja telkkarin alkeet niin, että meillä oli valmiudet työskennellä ekana kesänä missä tahansa mediassa. Kirjoitettiin Keskisuomalaiseen, äänitettiin omia radiojuttuja ja kuvattiin erinäisiä telkkarijuttuja kursseja varten. Tokana vuonna painotus on ollu paljon enemmän verkkojournalismin tekemisessä ja erikoistumisessa. Mulla on tällä hetkellä menossa esimerkiksi ulkomaanjournalismin kurssi, joka on ihan sairaan mielenkiintonen!

Yliopistossa opiskelu on aika vapaata heti, kun ensimmäisen vuoden pakollisista kursseista selviää. Itse käyn yliopistolla kolmena neljänä päivänä viikossa, vaikka ei olisi edes pakko. Sivuainevalinnoilla voi paljon vaikuttaa siihen, kuinka sitovaa opiskelu on. Sivuaineilla voi myös helposti vaikuttaa siihen, millaisissa hommissa työskentelee tulevaisuudessa. Mulla alkaa olemaan kirjallisuuden perusopinnot tehtynä ja seuraavana olisi vuorossa maailmanpolitiikan kokonaisuus.

Jos miettii yliopiston ja amk:n välillä, olen itse sitä mieltä, että valitkaa yliopisto. Vaikka opinnoissa menee kauemmin ja homma on akateemisempaa ja ns. tieteellisempää, niin ne muut edut on kyllä ihan huimat. Ensinnäkin amk:ssa ei ole sivuainemahdollisuutta. Yliopistolla voit itse vaikuttaa siihen, mistä sun opinnot koostuu ja millaisiin juttuihin erikoistut. Toiseksi, yliopistopohjaisella harjoittelijalla on työelämässä amk-harjoittelijaa paremmat oikeudet. Amk-harjoittelijan minimipalkka mm. Ylellä on 660 euroa kuukaudessa, kun taas yliopisto-opiskelijalle pitää maksaa noin 1700 euroa kuussa.

Opiskelijakaupunkina Jyväskylä on todella kaunis ja opiskelijaystävällinen. Opiskelija-alea saa lähes kaikista paikoista mitä vaan ajatella saattaa ja etäisyydet on lyhyitä. Kaikkialle pääsee helposti pyörällä, vaikka mäkiin saa kyllä tottua täällä. Mutta positiivisesti ajatellen, kuntohan siinä vaan kasvaa, kun polkee luennolle!KOASin kautta saa yleensä ensimmäisenä vuonna asunnon, jos on tarpeeksi ajoissa liikkeellä. Yksityiseltä puoleltakin asunnon löytäminen on Jyväskylän kokoisessa kaupungissa varsin helppoa. Kirjottelin ensimmäisen oman asunnon hankkimisesta jo joskus viime kesänä, sen postauksen löydät täältä.


Jos haluutte kysyä jotain yliopistossa opiskelusta, journalismin opiskelusta tai opiskelijaelämästä ihan yleensä, niin laittakaa kommenttia tulemaan! Olis myös kiva tietää, mitä tykkäätte tällasista postauksista. Ihanaa sunnuntaita kaikille ja energiaa alkavaan viikkoon! 

No comments:

Post a Comment

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan