Slider

LAKKAA LINTSAAMASTA - 6 VINKKIÄ PAREMPIIN ARVOSANOIHIN

26/01/2015


Viime kerralla kirjoittaessani opiskelusta käsittelin sitä, kuinka yliopistoelämästä selviää ylipäätään. Tällä kertaa päätin omistaa kokonaisen postauksen sille, miten yliopistosta selviää kunnialla. Siis kuinka saada opintorekisteriotteelle siisti rivi hyviä arvosanoja ja tarvittaessa opettajilta positiivisia suosituksia?


Pidä mielessä, että kaikkia neuvoja ei kannata noudattaa orjallisesti ja että kyseessä on vähän 'tough-love' -tyylinen neuvokkipläjäys. Kuvittele, että oon sun isosisko, joka jakaa sulle parhaat neuvonsa akateemisen menestyksen saavuttamiseksi!


1. Lakkaa lintsaamasta

Yritän itse välttää turhaa lintsaamista. Turhalla litsaamisella tarkoitan sellaista luentojen väliin jättämistä, kun syynä on semmoset asiat kuin "en jaksa kävellä luennolle", "aivot ei toimi, koska eilen oli vapaapäivä" ja "en vaan pysty tänään". Jos haluat parantaa arvosanojasi, mene sinne tunnille, oli fiilis mikä tahansa. Luentojen skippaaminen turhaan on vaan yksinkertasesti tyhmää.

2. Älä palauta tehtäviä myöhässä

Useimmiten arvosana laskee, mitä kauemmin tehtävän palauttamisessa vitkastelee. Ja se jos mikä on pöljää - arvosana putoaa siksi, koska et jaksanut kirjoittaa oikeaa palautuspäivää muistiin. Jotta näin ei tapahtuisi, kannattaa ehdottomasti suunnitella opiskeluakin etukäteen. Jakson alussa, kun uusilta kursseilta tulee kultakin suoritusohjeet, laita palautuspäivät kalenteriin. Kun tiedät, mihin kohtaan palautussuma iskee, osaat varautua. Aloita ajoissa ja palauta tehtävät ennen deadlinea, that's the way to go.

3. Lue, lue lue!

Monilla kursseilla luennoitsija antaa etukäteislukemista tai ainakin käsiteltävää aihetta voi lukea tenttikirjasta jo samaan aikaan, kun kurssilla käydään asioita. Opiskelu jo kurssin aikana helpottaa luennoilla ja varsinkin ennen tenttiä.

4. Hanki opiskelukaveri

Sovitut opiskelutreffit esimerkiksi kirjastolla pakottavat aamulla ylös sängystä ja opiskelemaan. Sovi treffit vaikkapa kirjastolle, sopikaa opiskelevanne muutaman tunnin ajan, käykää kahvilla tai syömässä ja opiskelkaa sitten vielä hetki. Jos pystytte opiskelemaan samaa ainetta/samaan tenttiin, on hyöty vieläkin suurempi, koska voitte opettaa toisille asioita, joita toinen ei osaa ja kerrata vaikeita paikkoja yhdessä. Kaverin kanssa on kivempaa päntätä kuin yksin! 

5. Käytä aikaa tehokkaasti

Sulje puhelin ja facebook ja laita pois kaikki, mikä häiritsee keskittymistäsi. Kaikki tietää sen fiiliksen, kun tenttikirja odottaa vieressä tai tyhjä word-tiedosto työpöydällä, mutta sitten huomaakin kuluttaneensa just tunnin somessa seikkaillessa. Jätä kaikki se väliin ja aloita. Mitä nopeemmin, sitä nopeemmin.

6. Muuta asennetta

Opiskelu on tärkeää. Koulu ei (ainakaan lähtökohtaisesti) pitäisi olla inhottavaa ja tyhmää. Se vaatii työtä ja joskus verta, hikeä ja kyyneleitä, mutta useimmiten sun pitäisi tykätä niistä asioista, joita yliopistossa/amkissa opiskelet. Niistä jutuista muodostuu sun tulevaisuuden työ. Mieti luentoihin ja tehtäviin laittamaasi panostusta sijoituksena tulevaisuuteen. Näiden opintojen turvin voit joskus saada hyvän työpaikan ja sen seurauksena vaikkapa matkustella enemmän. Kuulostaa kivalta, eikö?

Joskus iskee epätoivo, kun tehtäviä on paljon. Joillekin voi iskeä epätoivo, kun koko syksy on mennyt bilettäessä. Ja joskus voi iskeä epätoivo vaan yksinkertaisesti siksi, ettei osaa. Muista, ettei koskaan ole liian myöhäistä ottaa itseään niskasta kiinni ja alkaa panostaa opiskeluun ja tulevaisuuteen. 

Onko teillä jotain hyviä opiskeluvinkkejä? Jos on, niin laittakaa kommenttiboksi laulamaan!

2 comments:

  1. Mahtava ja motivoiva kirjoitus! Kiitos!:-)

    ReplyDelete

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan