Slider

15 VINKKIÄ EKAAN OMAAN KOTIIN MUUTTAJALLE

09/07/2014

 photo omakoti1_zps0b994e92.jpg

Mun Facebookin syöte on viimepäivinä ollut täynnä päivityksiä, joissa hehkutetaan uutta opiskelupaikka. Ihan mahtavaa, onnea jokaiselle joka johonkin kouluun pääsi! Ja tsemppiä niille, jotka ei vielä tänä vuonna päässeet.


Usein opiskelupaikan saamista seuraa ensimmäiseen omaan kotiin muutto. Mä kävin läpi tän rumban vuosi sitten. Tai itseasiassa aikalailla tasan vuosi sitten masistelin sitä, kun edessä oli muutto Turkuun, eikä Tampereelle niin kuin olin suunnitellut.

Mulle kävi siis niin, että olin aika vahvasti päättänyt meneväni Tampereelle opiskelemaan journalistiikkaa. Pääsykokeiden jälkeen toukokuussa tiesin jo aika varmasti, etten pääsisi kouluun sisään. Silti mulla eli joku pieni toivo, koska kun hylkäyskirje tuli postissa niin kyllä se kirpaisi aika kovasti. Olin hakenut lisäksi Jyväskylän yliopistoon ja Turun ammattikorkeakouluun journalismia sekä Tampereen yliopistolle kirjallisuustiedettä ja historiaa. Tampereelle mulla ei riittänyt pisteet yhteenkään koulutukseen.

Turkuun pääsin sisään heittämällä. Siellä kokeet oli ihan erilaiset kuin kummassakaan yliopistossa ja mulle jäi niiden jälkeen tosi hyvä fiilis vaikken sen suuremmin koko kaupunkiin halunnutkaan. Heinäkuun alussa Turusta tuli hyväksymiskirje ja siitä eteenpäin mun oli sitten alettava asennoitumaan siihen, että muutan Suomen toiselle laidalle. Ehdin jo miettiä, että vietän amkissa vuoden ja haen uudestaan yliopistoon.

Jyväskylästä tuli kirje, että olin jäänyt kahden pisteen päähän suorasta opiskelupaikasta. 105 pääsykokeisiin kutsutun joukosta olin siis kumminkin 25 parhaan joukossa. Hakijoita Jyväskylään oli mun vuonna noin 600. Pääsin kuin pääsinkin varasijalta sisään kaksi viikkoa ennen koulun alkua. Siinä vaiheessa olin saanut asunnon Turusta ja asennoitunut laiskaan vuoteen amkissa. Varsinainen muutos.

 photo omakoti2_zpsabb0e0d4.jpg

Jyväskylään lähteminen oli kuitenkin yksi parhaita päätöksiä mitä oon ikinä tehnyt. Yliopistolla opiskelu on kivaa ja oon varmasti omalla alalla. Luokkakaverit on mukavia ja asun ihan sairaan kivan ihmisen kanssa. Turku eikä Tampere luultavasti ois voinut muuttua näin ihanaksi.

Nyt jotta kukaan teistä ei joutuisi kokemaan sellaista asuntopaniikkia, jota itse koin vuosi sitten, kasasin listan vinkkejä, joiden avulla tästä syksystä selviää. Tsemppiä asunnonmetsästykseen ja nauttikaa tästä vaiheesta, kun kaikki on uutta ja erikoista!


ASUNTOA MÄ METSÄSTÄN
 1. Tsekkaa opiskelija-asuntojen tilanne ja laita hakemus menemään saman tien kun saat opiskelupaikan.
 2. Soita opiskelija-asuntoja välittävään firmaan ja kysy miten pitkä asuntojono on. Jos sulla on allergioita tai astmaa, mainitse se! Voit päästä parempaan asuntoon ja jonon ohi. 
 3. Opiskelijakämpissä ekan vuoden opiskelijat laitetaan usein soluihin. Laita silti yksiöhakemus vetämään, jos sellaiseen haluat ja soita tasaisin väliajoin ja kysy asunnoista. Oma aktiivisuus palkitaan lopulta.
 4. Jos et saa opiskelijakämppää (niinkuin minä), etsi yksityiseltä. Jokakoti.fi on mun luottosaitti.
 5. Yksityiselläkin puolella aktiivisuus puhelimessa ja näytön aikana merkitsee paljon!
 6. Älä koskaan vuokraa asuntoa näkemättä sitä. 
 7. Lue kaikki sopimukset tarkkaan, ennen kuin allekirjoitat mitään.

MUUTTORUMBA
 1. Tavarat kannattaa pakata huoneittain laatikoihin ja laatikon päälle kirjoittaa, mitä laatikossa on. Esimerkiksi astiat omaan laatikkoon ja petivaatteet omaan.
 2. Jos mahdollista, muuta opiskelukaupunkiisi jo vaikka edellisen viikon alussa ennen koulun alkua. Ehdit tutustua uuteen kotikaupunkiisi. Jos et voi muuttaa kuin vasta edellisenä viikonloppuna, älä huoli. Moni muukin on vielä järjestellyt tavaroita edellisenä iltana ennen koulun alkua.
 3. Kysy ystäviä muuttoavuksi. Perhe on tietenkin velvoitettu auttamaan ilman kysymistäkin!

OMA ASENNE VAIKUTTAA PALJON!
 1. Asenne. Muista, että tämä on vasta ensimmäinen koti. Kaiken ei tarvitse olla täydellistä.
 2. Aktiivisuus. Soita, soita, soita. Mene paikanpäälle.
 3. Järjestelmällisyys. Huolellinen pakkaaminen ja tehokas purkaminen. Laita tavarat kuntoon ja paikalleen ennenkuin koulu alkaa maanantaina.
 4. Joustavuus. Ekan asunnon kuuluukin näyttää ekalle asunnolle. Sulla on aikaa fiksailla pikkujuttuja paikalleen vaikka kuinka kauan.
 5. Nauti. Näin isoja elämänmuutoksia tapahtuu elämän aikana vain harvoin. Tässä on sun mahdollisuuus kokea jotain uutta ja jännittävää!

4 comments:

 1. Oi tää on hyvä postaus, minullekin ajankohtainen! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva, jos siitä oli sulle jotain hyötyä! :)

   Delete
 2. Itse lisäisin muuttoon kaikille kirjamaanikoille sopivan vinkin. Älä pakkaa kirjoja pahvilaatikoihin tms. _koska_näin_fiksut_aikuiset_tekee_ vaan pakkaa niitä laukkuihisi, jos omistat perässä vedettävän matkalaukun, on se ihan huippu tässä, mutta kaikki muutkin käy. Näin muutat useamman asian kerralla, etkä voi ängetä tavaroita enempää mitä itse/laukku kestää. Toimii myös muiden raskaiden pikkutavaroiden kanssa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei hyvä vinkki! Tästä ois ollu varmasti hyötyä omassakin muutossa :D

   Delete

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan